FAQs

Frequently Asked Questions (F.A.Q.s)

Below is a list of FAQs asked during the livestream consultation events.  

Why can’t you just refurbish the homes currently on the estate?

Homes currently do not meet the needs of tenants, with over 30% of households overcrowded on the estate, we need more larger family homes. Homes do not meet the changing needs of tenants and cannot be adapted to do so. Homes and communal areas have lots of stairs and narrow walkways which are not easily accessible for the elderly, disabled and families, all of these changes cannot be achieved through refurbishment.

What energy efficient measures will you be implementing on the estate?

The new development will aim to meet the energy and sustainability targets set out by the GLA. This will be achieved through the following approaches:

- a high standard of energy efficiency in the design and fabric of the buildings,

- supply of low carbon heating and domestic hot water through an air source heat pump led heat network

- provision of solar (PV) panels to the roofs of the development to generate zero carbon electricity

- residual emissions to be offset through a contribution to LB Lambeth’s carbon offset scheme which will use funds to improve energy efficiency elsewhere in the Borough.

Will the residents currently on the scheme be offered a new home on the estate?

Yes, all residents have been offered a new home on the estate.

Will the open space on the estate be available to both private and social rent tenants?

Yes, all open space will be accessible to all residents on the estate. Additionally the gym and community centre will also be accessible to all residents on the estate.

Will there be any difference between social rent homes and private homes?

All homes will be tenure blind. This means that they will be designed to the same standard, and there will be no difference between the private and social rent homes. The homes are all designed to meet London space standards.

Rather than segregating the social and private blocks, why are you not integrating them? What is the reason for the estate layout that you have chosen with social in the north west corner, and the rest private?

There is strong sense of community on the estate and feedback has always been to remain together. We have committed to a single move decant, so our tenants can move from their existing home straight into their new home which allows the community to stay together. We have also committed to building the affordable homes before the private sale, with this in mind, along with the restraints the site brings in building each block, this has dictated the estate layout. There will be no difference in the appearance of the buildings between affordable and private: the design is tenure blind. All residents will have access to facilities and open space on site.

If you get planning permission, when will construction begin?

If planning permission is granted in 2020, we expect to start onsite in mid 2021. This is only a provisional date, and subject to Lambeth Council’s planning policies.

What materials will be used for the outside of the building?

Residents on the estate have expressed a desire for brick buildings, which will stand the test of time.

What about the visual and light impact of the height on neighbouring buildings?

As part of the planning application, we are subject to an independent daylight/sunlight report. This report will be scrutinised by Lambeth Council. We have to ensure that the new buildings are within the acceptable parameters of the daylight assessment criteria set out by the BRE (Building Research Establishment). If they are not acceptable, we will not be able to gain approval for the scheme.

What kind of cycle provision will there be on the new estate?

All residents will be entitled to a minimum of one cycle space on the estate. Two bedroom flats and above will be entitled to two cycle spaces.

Can you talk about the impact of the plans on the Printworks buildings?

The blocks in the middle of the proposed estate are located between 29m and 42m to the north/ north-west of the Printworks buildings and should not greatly impact on the sunlight levels and daylight currently experienced by existing homes – this is being tested against the BRE guidelines and requirements, and we will ensure that we meet these requirements. Additionally, the proposed buildings have been designed to have the narrow elevations facing the printworks buildings providing an elegant and slim proportion. A minimum of 18m between buildings is proposed to maintain views between the buildings to the city beyond. The buildings are positioned to maximise the number of homes with direct views between.

Why are there so few car parking spaces on the estate?

We currently plan to re-provide 21 parking spaces on the estate, 15 of which are accessible spaces. We originally planned to re-provide the 40 parking spaces on the estate, but received the following feedback from the Highways Officer: “Proposed internal layout is car dominated and needs to be reconsidered through reducing overall number of spaces and number of perpendicular parking bays.” The Highways Officer advises that they are unlikely to support the re-provision of 40 parking spaces within the scheme.

We are also subject to Lambeth’s standards which state: “In redevelopment schemes, Lambeth’s parking standards will apply regardless of existing parking provision or permit availability.” Draft Revised Lambeth Local Plan October 2018.

New residents (those moving into the private homes) on the regenerated estate will not be allowed to acquire a parking permit in the Controlled Parking Zone, and will be subject to car free agreements.

Will the scheme have a carpool or car club?

We are currently in discussions with Lambeth Council regarding provision of a car club for residents on the scheme.

What will you do to ensure that local residents are not heavily impacted by construction work?

We will be required to produce a Construction Management Plan, which will itemise the delivery of the scheme, and is subject to Lambeth Council’s approval. This could include measures such as debris nets, scaffolding. The plan will go into detail about the withdrawal of materials, access routes and how the development will go forward.

Will there be any infrastructure improvements for Loughborough Junction?

As with all schemes, we will be paying our relevant amount of Lambeth Community Infrastructure Levy (CIL), and Mayoral CIL. The CIL is a charge that local authorities can set on new developments to raise funds to help fund their infrastructure, facilities and services.
Lambeth Council are in charge of distributing these funds.

Share this consultation with your neighbours:
   WhatsApp    Twitter    Facebook    Email